ŠTA ZNAČI OZNAKA "E" KOJA SE NALAZI NA KESICI BOJE ZA FARBANJE JAJA: Kad ovo čujete dvaput ćete GLEDATI DEKLARACIJU
Farbanje jaja, Foto: Printscreen/Youtube/ SurpriseFunTV

ŠOK

ŠTA ZNAČI OZNAKA "E" KOJA SE NALAZI NA KESICI BOJE ZA FARBANJE JAJA: Kad ovo čujete dvaput ćete GLEDATI DEKLARACIJU

Malo ko obraća pažnju na oznaku "E" koja se nalazi na kesicama boja za farbanje jaja.

Objavljeno:

Ulice, tezge na pijacama i rafovi u prodavnicama prepuni su kesica različitih boja za farbanje jaja. Činjenica je da neke od njih sadrže štetne hemikalije, a da li znate da prepoznate koje? Naučnici sa Varšavskog univerziteta prirodnih nauka napominju da je za farbanje jaja bolje koristiti prirodne boje. Laka dostupnost i brzina delovanja boja čini ih popularnim izborom među potrošačima.

Ako pogledate etiketu kesice sa bojom, možete da primetite različite simbole koji počinju slovom "E". Oni mogu da uključuju i supstance prirodnog porekla i sintetička hemijska jedinjenja. Ovo su supstance koje se često koriste u kesicama namenjenim za farbanje jaja:

E 102 - sintetička žuta boja

E 110 - sintetička narandžasta boja

E 122 - sintetička crvena boja

E 124 - prirodna tamnocrvena boja

E 133 - sintetička plava boja

Farbanje jaja
Farbanje jajafoto: Printscreen/Youtube/ AllasYummyFood

Ove supstance su odobrene za upotrebu u hrani, a za njih su uspostavljeni bezbedni standardi dnevne potrošnje. Prisutni su u raznim namirnicama kao što su slatkiši, kolači, žitarice za doručak, meso, sosevi, pića, sladoled, jogurti i mlečni napici. Oni služe samo estetskoj funkciji u hrani, čineći proizvode privlačnijim i povećavajući pažnju potrošača, ali nemaju ukus ili zdravstvene prednosti. Oznaka E od 100 do 180 znači da proizvođač garantuje i ako deo boje uđe u jaje.

Prirodne boje su najbolji izbor. Bojejaja će varirati u zavisnosti od njihove prirodne boje, načina farbanja i vrste sastojka koji se koriste za farbanje. To mogu da budu boje biljnog porekla, kao što su lukovina, cvekla, hibiskus, kurkuma, crveni kupus. Ovako pripremljena jaja mogu da izgledaju manje obojena.

BONUS VIDEO:

00:43

Ana Korać bila vredna, ni jaja nisu mogla bez šljokica

(Espreso / Mondo / Prenela: I.O.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.